En spydspiss

Med sine nyskapende og kunstneriske kreasjoner har David-Andersen vært med å skape historie i gullsmedbransjen gjennom flere generasjoner – både her i Norge og internasjonalt. Tradisjonen tro fortsetter historien i femte generasjon.

David-Andersen er et merkenavn som forbindes med vakre smykker, tradisjoner og markering av de store
begivenhetene i livet. I over 135 år har bedriften utviklet og skapt unike smykker, i tillegg til å samarbeide med noen av de mest kjente merkevarene i bransjen. Hos David-Andersen finner du både tradisjonelle gullsmedvarer og spennende designerprodukter.– Vi har sannsynligvis det største vareutvalget i Norge når det gjelder merkevarer, diamanter og kjeder. Vi skal ha den totale bredden slik at det noe for enhver smak og prisklasse, forteller administrerende direktør Finn Martinsen.Bedriften er ikke bare kjent for å følge trendene, men også for å sette dem. De tilbyr noen av de mest innovative varene på markedet, samtidig henter de frem gamle håndverkstradisjoner, lager egne kolleksjoner og tilbyr skreddersydde produkter.

Enestående historie

David-Andersen har absolutt en historie å være stolt av. Bedriften ble grunnlagt i 1876 av den unge totningen David Andersen. Han var forut for sin tid, arbeidsom og original; han var en fremragende gullsmed og hadde et skarpt øye for detaljer. I løpet av 15 år gjorde han selskapet til landets største innenfor bransjen. Firmaet gjorde dessuten stor suksess på flere verdensutstillinger, blant annet i Paris og St. Louis. Dermed var David-Andersens internasjonale ry et faktum. Årsaken til dette er ikke minst de mange dyktige designerne han samarbeidet med. Blant dem var den kunstneriske sjelen Gustav Gaudernack, mest kjent for Libellskålen som ble kalt et av hovedverkene i norsk gullsmedkunst. I dag tilhører kunstverket Nasjonalmuseet for Kunst, arkitektur og design. I løpet av årene som gikk fulgte eksklusive og kreative nyskapninger på rekke og rad. En av David-Andersen fremragende sølvkunstnere var datteren av Ivar David-Andersen, Uni. Altså oldebarnet til selveste David Andersen. Hennes merkevare var enkle og rene sølvsmykker. Hun stod bak suksesserien Trollsmykker som var laget av sølv med norske steiner. Gjennom de ulike generasjonene fortsatte gullsmedene til David-Andersen å utmerke seg, og flere mottok priser for deres design. Blant annet fikk Peer Gynt-kniven signert Torbjørn Lie Jørgensen Klassikerprisen i 1997. Flere av David-Andersens mest kjente gjenstander er i dag utstilt på Kunstindustrimuseet i Oslo.

Høy kvalitet

I dag er David-Andersen fortsatt en spydspiss i gullsmedbransjen med sine grunnleggende verdier som inspirasjon, lidenskap og tradisjon. Varemerket står sterkt og de fleste hjem har et David Andersen-produkt enten det er snakk om smykker eller sølvtøy. Bedriftens solide historie har aldri vært noe hinder for moderne forretningsdrift. David-Andersen representerer flere av de mest nyskapende designere Skandinavia har fostret som blant annet Ole Lynggaard, Georg Jensen, Bjørg Jewellery og Thomas Sabo.
– David-Andersen har hele veien vært tilknyttet dyktige gullsmeder. Vi har valgt en streng leverandør – og produksjonsstrategi slik at vi vet at kunden får produkter med høy kvalitet, sier adm. direktør.
Med vesentlig dyrere priser på råmaterialer velger mange i bransjen å gå ned i vekt på gullet for å opprettholde den samme prisen. I følge nye regulativer har man lov å kalle et produkt gull selv om det bare et ni karat. Lav vekt på rent gull går på bekostningen av kvaliteten.
– David-Andersen har valgt å opprettholde både kvalitet og vekt. Man skal vite at med et smykke fra David-Andersen har man et solid smykke som varer i generasjoner.

Skape minner

Helt siden starten har David-Andersen ført eksklusive kvalitetsringer til forlovelse og bryllup. For noen år tilbake lanserte de bryllupskonseptet Wedding med tanke på å skape en helhetlig og minneverdig opplevelsArticle imagee rundt et av livets største begivenheter.
– David-Andersen har et bredt sortiment og flere ulike designelementer å velge mellom. En vanlig løsning for mange par er å la frierringen og gifteringen ligge inntil hverandre. Spesialdesignede kanter gjør at David-Andersens ringer sitter behagelig sammen på fingeren, forteller Martinsen.
Felles for alle frierringer er at de er diamantbesatte. David-Andersen Classic er en komplett kolleksjon med håndlagede diamantringer som kombinerer tradisjon og moderne design. Med Classic er du garantert at diamanten virkelig blir en investering – både i kjærlighet og kvalitet.

Tekst: Tone Aleksandersen

Foto: Tone Aleksandersen & David-Andersen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *