City of Los Angeles

badevakttårn på sandstrand

Jente foran badevakttårnet med det amerikanske flagget

Med sine 325 solskinnsdager og mange ikoniske attraksjoner er Los Angeles en by du bør oppleve. Los Angeles er byen av drømmer, byen av engler, en by velsignet og forbannet med en fasade av forhåpninger. Drømmen om Hollywood! Drømmen om å bli rik og berømt! Byen du vil enten elske eller hate.

Los Angeles, ofte kalt LA, er kjernen for verdens filmindustri og glamour – og de fleste kjenner godt til byen gjennom de utallige filmene og TV-seriene som har tatt plass her. Fra Venice Beach og Santa Monica til Beverly Hills og Malibu. LA ligger på vestkysten i delstaten California og er faktisk USAs nest største by. Store avstander, mye trafikk og mange severdigheter krever litt planlegging, spesielt hvis du har begrenset med tid. Vi valgte derfor å tilbringe de første nettene på Santa Monica og deretter noen netter ved Hollywood Boulevard.Santa Monica Pier i silhuett Collage av badevakttårn og jente på sykkel på Santa Monica Pier

Et must når man reiser til solfylte Los Angeles er Santa Monica Beach og Venice Beach. Santa Monica er nok mest kjent for piren med det iøynefallende pariserhjulet, altså Santa Monica Pier. Her kan du kjøre karuseller, spise sukkerspinn og is eller la deg underholde av de mange talentfulle gateartistene. Selv vil jeg si at piren er litt oppskrytt og nytes kanskje best i solnedgang. Men er absolutt verdt et besøk! Den beste måten å komme seg rundt Santa Monica Beach er å leie en sykkel og ta veien langs strandpromenaden videre til pulserende Venice Beach. Collage av tagget bygg og paller tagget på stranden

I mens Santa Monica er mer stilren, kjører Venice sin egen hippe og unike stil. Skateparker, grafitti på både vegger og palmer, kreative hus, pumpende muskelbunter, talentfulle gateartister og en vakker strand. Stemningen minner om TV-serien Baywatch fra 90-tallet, og flere av seriens scener er spilt inn akkurat her.

collage av hus som ligner på en trehytte, jente på sykkel, mann på sykkel med hund i bånd langs strandpromenade

Noen gater lenger opp fra stranden finner du de koselige kanalene av Venice. Det var naturverneren Abbot Kinney som hadde en drøm om å gjenskape kanalene fra Venezia i Italia i 1905, “Venice of America”. Flere kilometer lange venetianske kanaler ble gravd ut og italienske gondoler og gondolier ble importert. Dessverre mislyktes forsøket, men mange av kanalene forblir, og de små stiene og broene er den dag i dag et hyggelig sted å rusle rundt på. Når du først er i området, må du selvfølgelig besøke den populære gaten Abbot Kinney. I fra å være et fattig og kriminelt nabolag, har Venice blitt en kulinarisk oase hvor noen av de mest populære og omtalte restaurantene ligger. I tillegg til noen av de hippeste butikkene.

Jente ser på elv med båter i ulike farger og fasonger

kanalene ved Venice Beach med små hus og båter formet som rosa flamingo

I fra rolige og solfylte dager på stranden flytter vi oss nærmere det kaotiske og hektiske livet på Hollywood Boulevard. Her finner du blant annet de berømte gullkantede rosa stjernene dedikert til de mange kjendisene fra underholdningsbransjen, den såkalte Walk of Fame. Nærmere 2500 stjerner dekker begge sidene av gaten og tilsvarer en gåtur på over fem kilometer. Langs strekningen av Hollywood Boulevard finner du flere museumer, landemerker og andre attraksjoner som hyller LAs rike film- og underholdningsarv. Legg blant annet merke til tårnet på bildet under, som er fra filmen Ghostbusters.

Collage av stjernene på Walk of Fame

Trafikkfull gate med store byggDe fleste som reiser til LA har nok et stort håp om å møte på en av de store superstjernene. Skulle du være like uheldige som oss, kan du jo alltid ta turen innom voksmuseet Madame Tussauds. Nærmere enn dette kommer du ikke med flere av verdens største og mest kjente stjerner. Men sjansen for å møte Spider Man, Chewbacca eller andre kjente figurer på gaten er stor. Bare husk at disse tar penger for å bli tatt bilde av, så avtal pris på forhånd. Noen kan være skikkelige luringer!Jack Nicholson i voksfigur med en dame og mann sittende på hver sin side

collage av ulike kjendisdukker fra Madame TussaudsEr du veldig nysgjerrig på kjendiser, kan du alltid hoppe på en av Starline-bussene fra Hollywood Boulevard. De tar deg med på en utflukt gjennom eksklusive Beverly Hills, Bel Air og Hollywood Hills, og guider deg forbi flere kjendisboliger.  Det er her du finner de rike, berømte og glamorøse! På turen passerer du blant annet den berømte handlegaten Rodeo Drive, spesielt kjent fra filmen Pretty Woman. I tillegg blir det et lite stopp for å se på et av verdens mest kjente landemerker, nemlig Hollywood-skiltet.

Collage med skilt av Beverly Hills og eksklusive shoppinggate og biler

Blå himmel og høye palmerI mens shoppingprisene er en del stivere på denne kanten av Los Angeles, er det nok av steder å legge handleturen til. The Grove i West Hollywood er det koseligste kjøpesenteret jeg noen gang har sett. Senteret er som et lite åpent torg med en liten park i midten, dansende fontene og bakgrunnsmusikk til å bli glad av. Her finner du et utvalg av både rimelige og eksklusive butikker, og kino. Ta samtidig turen innom Farmers Market som ligger vegg i vegg.

collage av torg, fargerike blomster og mann ved antikk bil

Ta et avbrekk fra bylivet og kom deg opp i høyden til en av de mange flotte turområdene og utsiktspostene i Los Angeles. Griffith Observatory ligger i fjellsiden opp mot Hollywood hvor du  har en fantastisk panoramautsikt over byen, i tillegg til en flott utsikt mot det berømte Hollywood-skiltet. Husk at du ikke er den eneste som tenker samme tanke og at dette er et populært sted, som med alt annet i storbyen. Ta turen  opp når solnedgangen nærmer seg og nyt LA i det solen går ned og byen lyser opp.

Collage med utsikt av Hollywood-skiltet i solnedgang, Griffith Park, og LA om kvelden

Kveldsbilde av byen Los Angeles

3 thoughts on “City of Los Angeles

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *