Fargerike Cuba

Bygninger i kolonistil og gamle amerikanske biler

Vakre gamle bygninger og biler fra 50-60 tallet

Cuba har vært et reisemål jeg har drømt om i flere år, men som ikke har blitt prioritert. Nå i ettertid skulle jeg ønske at jeg tok meg mer tid da jeg endelig tok turen til Karibias største øy. Men etter 8 dager sitter jeg likevel igjen med mange inntrykk og opplevelser. Cuba er et land med et rikt kulturliv, fengende salsarytmer, en mektig historie og flott natur. Flere av byene står på UNESCOs verdensarvliste og har et enestående særpreg.

collage av gammel mann med sigar og en blå gammel bil med rosa bygning i bakgrunnen

Første stopp er øyas hovedstad Havana – en by som er helt utenom det jeg tidligere har besøkt. Jeg har valgt å bo til en familie i håp om å komme tettere inn på både lokalbefolkningen og kulturen. Dette er et flott og veldig vanlig alternativ til overnatting på Cuba og kalles for Casa particular. Dette kan sammenlignes med Bed & Breakfast der du får både mat og daglig rengjøring. Familiens utleide rom ligger som oftes i en separat del av huset og med egne bad. Dette er uten tvil den beste måten å oppleve den cubanske gjestfriheten. I tillegg sparer du penger samtidig som at du bidrar til en bedre økonomi til de mange cubanske familiene.

Gamle fargerike bygninger og en gammel bil

Jeg skal innrømme at jeg var ganske skeptisk da taxien fra flyplassen stoppet og sa at vi var ankommet adressen jeg hadde fått opplyst. Gaten prydes av falleferdige bygninger og jeg føler at jeg nesten har havnet i en krigssone. Jeg må riste litt på hodet av meg selv. Hva er det jeg egentlig har begitt meg ut på ?!? Men skepsisen forsvinner fort i det jeg blir tatt i mot av denne søte og hyggelige familien som venter på meg utenfor en av disse forfalne husene. Som resten av Havana er rommet preget av 50-tallet. Men det føles rent og det er det viktigste.

collage med turkis vegg, badekar, vask, frokostbuffe

De slitte og gammeldagse bygningene på Cuba er jo nettopp grunnen til at mange reiser hit, og Havana er selve symbolet på dette. Allerede dagen etter ankomst lar jeg meg sjarmere og inntrykkene er mange. Når man ferdes på Cuba, og ikke minst i hovedstaden, kan man ikke unngå å legge merke til de vakre gamle amerikanske doningene fra 1940- og 50-tallet. For mange er bilene blitt et sikkert symbol på den eksotiske øya og til tider kan det føles som en film. Her har du muligheten til å betale for en liten kjøretur med egen sjåfør i mens du nyter vinden i håret og byens fascinerende utsikt.

fargerike amerikanske biler fra 1950-tallet

rosa amerikansk bil kjører rundt på Cuba med palmer i bakgrunnen

Jeg blir anbefalt å ta turen til gamlebyen, La Habana Vieja – selv om det allerede føles som jeg bor midt i den. Til min store overraskelse er standaren i gamlebyen noe helt annet. Her har flotte bygninger i kolonistil blitt pusset opp, og i dag finner man noen av Havanas mest fornemme restauranter og hoteller her.

fargerike bygninger på Cuba

collage av fargerike hus og menn som spiller instrumenter

De tre viktigste bydelene i Havana er gamlebyen Habana Vieja, den nyere delen Vedado hvor de mest moderne husene er og de rikeste bor, og til slutt Habana Centro som føles som den mer ekte cubanske delen. Sightseeing med buss er et enkelt alternativ for å komme seg rundt til de ulike severdighetene. Plaza de la Revoluciòn (revolusjonsplassen) er blant severdighetene som er verdt å få med seg. Her finner du ansiktene til Fidel Castro og Che Guevara på bygningene, i tillegg til det 109 meter høye monumentet til Josè Martìs ære.

gammelt parlamentarisk bygning på Cuba

collage fra revolusjonsplassen

I over 50 år har tiden nærmest stått stille på Cuba siden Fidel Castro tok over makten i 1959. Castros kommunistiske styre og sanksjoner, og den langvarige amerikanske handelsblokaden har virkelig gitt landet en særpreget atmosfære. Butikkvinduene er fylt opp med alt fra tannkremtuber til dopapir, og i våre øyne ser det nok mer ut som en nedlagt butikk fra 50-tallet. Men dette er mangelvarer på Cuba og ofte kan cubanerne gå flere uker uten enkelte varer. collage av butikkvindu og sandwich

I butikkhyllene er det heller ikke så mye annet å finne en ris, bønner, pasta, vann, tomatsaus og en stor seksjon med cubansk brennevin. Det er ikke for ingenting at nasjonalretten til Cuba er bønner, ris og kylling. Jeg er sulten på noe godt, men det eneste de har å tilby er en kjekspakke omsvermet av et par kakerlakker. Men det får gå! Den er jo tross alt innpakket! Og etter flere dager med mye hvitt brød, ost og skinke, så ser den bleke kjekspakken faktisk fristende ut. Du reiser ikke til Cuba først og fremst for å spise god mat eller shoppe.

Har du lyst å oppleve mer av det originale og ekte Cuba anbefaler jeg å ta turen til landsbygda. Få flere tips og mer inspirasjon fra dette fargerike landet ved å klikke på linken!

 

4 thoughts on “Fargerike Cuba

  1. Hei,så fint skrevet! – jeg og Hans Henrik reiser dit medio nov 18. 14 dager. Tar imot alle tips! Må avsluttes med 1 ukes strand…Ellers er vi fri som fuglene

    1. Hei! Så hyggelig 🙂 Tusen takk! Cuba blir spennende så det er bare å glede seg! Jeg jobber med enda et blogginnlegg fra Cuba, så håper det kan være med å gi litt flere tips 🙂 Jeg hadde veldig begrenset med tid og fikk derfor ikke prioritert late dager på stranda. Men det er absolutt en god idè 🙂

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *