Helgelandskysten – del 1

Helgelandskysten – “tusenvis av øyer som perler på snor…”                                        

De Syv Søstre
De syv søstre tatt fra Øya Austbø

Med om lag 12 000 øyer tett i tett, fjell og berg, lune viker og hvite strender, vil jeg påstå at Helgelandskysten er en av verdens vakreste skjærgårder. Og midt blant alle disse øyene finner du øya mi, Alstenøya med byen Sandnessjøen.

Helgelandskysten

Det er nok mange som ikke kjenner til dette vakre stedet, men det er ikke så uriktig å si at det ligger cirka midt i Norge. Alstenøya er nok mest kjent for fjellformasjonen «De syv søstre», som er et av de mest populære turmålene på Helgelandskysten. Her finner du flotte og oppmerkede naturstier til de 7 ulike toppene, og med en spektakulær utsikt utover øyriket. Den må bare oppleves!

Helgelandskysten
Fargerike solnedganger er ikke et sjelden syn på Helgelandskysten

I mens De Syv Søstre ruver i sør for Sandnessjøen, så er det Dønnamannen som pryder utsikten i nord. Dønnamannen ligger på øya Dønna lett tilgjengelig fra Sandnessjøen med ferje. Ser du fjellet i profil kan du tydelig se ansiktet til en person som ligger på rygg. Her finner du også merkede løyper opp til toppen og en fantastisk utsikt over Helgelands tusenvis av perler.

Helgelandskysten
Dønnamannen med Lovund (til høyre) som skimter i bakgrunnen. Kan du se mannen som ligger?
Øyer, solnedgang og skyer som ligner på små bomullsdotter
Tatt fra toppen av De Syv Søstre

Når du først besøker Alstenøya er Alstahaugtunet med Alstahaug Kirke og Petter Dass-museet et historisk sted som bør oppleves. Det ligger cirka 2 mil sør for Sandnessjøen i idylliske og landlige omgivelser. Alstahaug kirke er en middelalderkirke av sten som ble oppført på 1100- eller 1200-tallet. Petter Dass museets hovedbygg er et moderne bygg tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta AS, som står bak blant annet Operabygget i Bjørvika i Oslo.

Alstahaugtunet
Petter Dass- museet
Dikterpresten Petter Dass, Alstahaugtunet

Alstenøya kalles Porten til Helgeland ettersom øya er et perfekt utgangspunkt for å komme seg til de ulike øyene både i sør og nord. Da kan man daglig ta ferge eller hurtigbåt fra Sandnessjøen. Øyhopping med sykkel er en favoritt og en helt fantastisk måte å oppleve de ulike øyene på. Kajakk er også en populær og opplevelsesrik måte å komme seg rundt den vakre kysten. Det er mulig å leie både sykler og kajakk.

collage av mann med solbriller og fjell i bakgrunnen og en øy med fjell og små naust

to kajakk i solnedgang

Det er så mye å dele fra dette eventyrriket, så jeg gleder meg til å vise mer fra denne vakre kysten i flere innlegg – med tiden når flere storslåtte syn og opplevelser står for tur på Helgelandskysten.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *