Kinesisk mat med stil

Glem det du trodde du visste om kinamat. Dinner bar & restaurant tar det vi nordmenn kaller kinesisk mat til en helt annen dimensjon.

I døren blir vi møtt av en smilende hovmester som geleider oss til bordet. Jeg er glad vi forhåndsbestilte, for restauranten er allerede fylt opp tidlig på en torsdagskveld. Dinner holder til i elegante og stilrene lokaler i Stortingsgata. Her finnes ingen glorete kinapynt. Servitørene er velkledde og interiøret er sofistikert med en atmosfære av avlappet eleganse. Restaurantens à la carte-meny består av et stort utvalg retter, både fra det szechuanske og kantonesiske kjøkken blandet med kulinarisk nytenkning. Szechuansk mat er som regel godt krydret, mens kantonesiske retter har en mildere smak. I tillegg har de flere kombinasjonsmenyer, som er satt sammen slik at du får et inntrykk av hva kjøkkenet har å tilby. Menyen endres ofte, blant annet med tanke på hvilke råvarer som er tilgjengelige for sesongen og hva gjestene ønsker. De har høyt fokus på bruken av gode råvarer noe som gjenspeiles i de smakfulle rettene. Stedet er også kjent for sin fantastiske sjømat og ikke minst deres nydelige Dim Sum retter.

Den fineste Dim Sum

Dim Sum er Kinas svar på tapas og består av forskjellige småretter som innbakt skalldyr, kylling, svin eller grønnsaker. De er enten dampet, stekt eller fritert og serveres med en søt eller syrlig saus/dipp. Dette høres fristende ut og jeg bestemmer meg for dampet dumplings med svinekjøtt og reker til forrett.
– Som kokk trenger man mange års erfaring for å lage den fineste Dim Sum og Dinner tilbyr hjemmelagde retter av kokker som har spesialisert seg på nettopp Dim Sum. Det er det få andre restauranter her i Oslo som har, forteller daglig leder Wai Koung Chan (Michael).
Restauranten henter sin inspirasjon fra Hong Kong og er opptatte av å holde kunnskapen ved like for å være mest mulig autentiske.
– Vi har kontakter i Hong Kong som oppdaterer oss på den siste trenden innefor Dim Sum. I tillegg dukker det hele tiden opp nye og innovative retter på menyen.
Forretten min serveres i sylinderformet bambuskurv. Kurvene settes i en spesialpanne som fylles med vann, slik at vannet går opp i kurvene og damper innholdet. Konsistensen på dumplingsene er perfekte – saftige og smakfulle.
Dim Sum er også utrolig fint til lunsj eller forretningsmøter. Siden måltidet består av mange forskjellige småretter som man deler, blir det et sosialt måltid med ulike smaksopplevelse. Personalet hos Dinner sørger for rask levering av maten under lunsjen ettersom de fleste har en lunsjtid på 30-45 minutter. Til Dim Sum er det vanlig å drikke te til, og Dinner har en usedvanlig bred te-meny. Te er en viktig del av den kinesiske kulturen og Dinner importerer teen fra Hong Kong. De asiatiske landene er mer lekne på smaker og aroma, og her kan du finne alt i fra roseblader til popkorn.

Ubeskrivelig smaksopplevelse

Til hovedrett bestiller vi en flaske hvitvin, Chablis, blant deres rikholdige utvalg av viner fra hele verden. Servicen er upåklagelig – man rekker ikke å tenke at man savner noe. Glasset er aldri halvfullt. Hver gang vi får en ny rett forklarer servitøren i detalj hva som ligger på tallerken. Jeg selv har valgt en miks av sjømat. Det beste fra havets delikatesser som hummer, krabbe og kamskjell ligger delikat dandert blant blomster og salat. Maten tilberedes i en lukket kullgrill som blir over 400 grader. Dermed blir maten raskt grillet og råvarenes naturlige saftighet bevares. Dette er opprinnelig en gammel japansk teknikk.
Jeg beveger meg gjennom matfatet, og hver del gir en ny og overraskende smaksopplevelse. Hummeren er ubeskrivelig saftig. Den naturlige sødmen er bevart, i tillegg til røyksmaken i kjøttet.
Dinner er også et velegnet sted å holde private selskaper av varierende størrelse. Og med julebordsesongen like rundt hjørnet, er dette det perfekte stedet for dem som ønsker å oppleve noe annet enn den tradisjonelle julematen.
Kvelden vår avsluttes med noe søtt fra et bredt utvalg av desserter. En liten miks med blant annet en av mine favoritter, sjokoladefondant. I glasset blir vi skjenket en søt dessertvin som er med på å forsterke smaksopplevelsen. En perfekt avslutning på et perfekt måltid.

 

Tekst & foto: Tone Aleksandersen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *