Unike Australia


Australia er et av verdens mest kontrastrike og fascinerende land, med frodige regnskoger, ørkener, verdens største korallrev, spennende storbyer og en unik dyreverden. Reiser du til Australia vil du garantert ikke kjede deg uansett alder og interesser – her kan du bokstavelig gjøre alt.

_MG_1588     607

Down Under er landet du finner moderne og travle storbyer som Sydney og Melbourne, kjempemonolitten Uluru midt i ødemarken og det to tusen kilometer lange Great Barrier Reef med en utrolig nydelig korall- og fiskeverden. Videre har landet mange spennende nasjonalparker, unike dyrearter og verdens eldste sivilasjon som strekker seg over 50 000 år tilbake i tid. Landet, som er på størrelse med Europa og USA, har uendelig mye å by på. Og den fantastiske naturen gir muligheter for en aktiv ferie med store opplevelser, både til lands og til vanns.

     

IMG_6114     IMG_5059

Action

Surfing er en stor del av den australske kulturen og er kjent som en av verdens fremste surfedestinasjoner. Australias strender kan by på bølger av alle typer og størrelser, og her finner du surfekurs for både nybegynnere og mer erfarne surfere. I tillegg er actionfylte aktiviteter som rafting og strikk- og fallskjermhopping å finne flere steder i landet.

DSC_6041     IMG_8672

Mangfoldig dyreliv

Mer enn 80 % av alle planter, pattedyr, reptiler og frosker finnes kun i Australia. Fra Kenguruer til vombater, nebbdyr til koalaer, emuer til saltvannskrokodiller. Er det noe landet er kjent for, så er det alle de ulike krypdyrene. Deltakrokodillen kan bli over 6 meter lang, og er Australias største krypdyr. Landet har over 100 slangearter, der 9 av 10 er verdens giftigste arter.

IMG_6102     219

147     082     280

Australias fugler er et kapittel for seg selv. De finnes i alle mulige farger og fasonger – alt fra de skrikende kakaduene, fargerike papegøyer til den digre og skumle emuen som ikke kan fly. Flere steder finnes det zoologiske hager og dyreparker der du kan komme tett på mange av disse unike dyreartene. The Great Barrier Reef er en av Australias hovedattraksjon, og daglig går det turer ut til revet. Livet under havoverflaten er så ekstremt mangfoldig og rikt, at det er en drøm for dykkere og snorklere.

Tre klimasoner

Australia er et stort land med variert klima. Grovt sett kan landet deles inn i tre klimasoner. Tropisk nord, subtropisk midt i og temperert lett i sør. Men fortsatt er variasjonene store. Mens det tropiske nord opplever voldsomme regnskyll i regntiden, er vann en mangelvare i store deler av landet. På vinteren faller det snø på østkysten, mens på vestkysten er temperaturen sjelden under 20 grader. Mens det regner mest om høsten og vinteren på sør- og østkysten, er nord nesten uten en regndråpe.

337     

Vinland

Australia er verdens fjerde største vineksportør etter Italia, Spania og Frankrike.Vindistriktene produserer mer enn 100 ulike druetyper ,og over 30 millioner glass med australsk vin drikkes verden over hver eneste dag. Landets vingårder ligger hovedsakelig langs sør- og sørvestkysten, og de viktigste vinstatene er Victoria, New South Wales, South Australia og Western Australia.

vingard     vin

Barossa Valley er Australias mest kjente vinområdet takket være produsenter som Jacobs Creek og Penfolds. Her kan du blant lære å lage din egen vin, handle på koselige bondemarkeder og skåle med både rødt, hvitt og musserende på vingårdens smaksrom.

Tekst: Tone Aleksandersen

Foto: Tone Aleksandersen og Mauricio Blanco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *