Unike Trinidad – Cuba

brosteinsbelagt gate med pastellfargede hus og hest og kjerre

brosteinbelagt gate, fargerike hus, hest og kjerreTrinidad er den tredje eldste byen på Cuba og regnes som den best bevarte byen fra kolonitiden i hele Latin-Amerika. Med sine labyrintiske brosteinsgater og pastellfargede bygninger er det ikke vanskelig å forstå at Trinidad er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byen var tidligere preget av stor velstand på grunn av sukkerproduksjon, men i dag er det turismen som er det viktigste levebrødet. 

collage av brosteinsgate med palme og fargerike hus, eldre dame i fargerik kjole som røyker sigar

orange amerikansk bil foran kolonibygning på Cuba

Etter min ankomst utfordrer jeg meg selv på en liten spasertur gjennom byens labyrint. Gatene ble nemlig anlagt labyrintisk for å forvirre angripende sjørøvere – og de ser ut til å gjøre meg like forvirret. Jeg prøver å legge merke til noe spesielt med hver gate, men før jeg vet ordet av det så er jeg helt på villspor. Men jeg senker skuldrene og lar gatene føre meg hvor enn de måtte lede. Trinidads rike historie legger til rette for mange spennende museumer og utflukter som blant annet bandidosmuseet og “sukkermøllenes dal”, Valle de los Ingenio. Selv er byen nærmest som et levende museum med musikanter som fyller gatene med rytmiske og klangelige toner.

Parken Plaza Mayor med palmer og vakre dekorasjoner

Etter en liten gåtur med imponerende og fargerike hus i alle retninger, ser det ut til at jeg har funnet veien til hjertet av byen – nemlig torget Plaza Mayor. Her ligger blant annet byens mest kjente bygning, kirken Iglesia de la Santìsima Trinidad, også kjent som Treenighetskirken. Midt i all den praktfulle arkitekturen får jeg øye på en liten bar og tenker at det må være greit å nyte en iskald Mojito i ettermiddagssolen på en av parkens benker. Visste du at Mojito har sin opprinnelse fra Cuba?

collage av en lysegul kirke og en grønn liten bar

Som så mange andre steder på Cuba fylles gatene opp av de lokale for å slå av en prat eller spille Dominio. Jeg får spesielt øye på en folkemengde utenfor et lite blått bygg og finner raskt ut at her kan man kjøpe kort til internett. Ja, for internett på Cuba er ingen selvfølge. For å komme på nett må man kjøpe ETECSA-kort. Disse kan kun brukes på de oppsatte WIFI-områdene i enkelte parker og hoteller, og kvaliteten kan variere fra dag til dag. På mange måter har det vært godt å koble av fra den teknologiske verden!

collage av cubanske menn som står og prater foran et gammelt hus, og folk som står i kø utenfor en butikk

hullete vei, små fargerike hus og en blå gammel amerikansk bil

Trenger du også et lite avbrekk fra bylivet så finner du strendene Playa Ancon og Costa Sur like utenfor byen. De lever opp til alle Karibiske forventninger om hvit sand og turkist vann. På denne måten blir Trinidad et perfekt reisemål med mulighet for å kombinere by, strand og natur.

Slenger med noen praktiske tips før reisen til Cuba:

Når du reiser til Cuba kan du dessverre ikke forholde deg til tanken ” det jeg har glemt nå, kan jeg kjøpe der nede”.

  • Ha med deg alt av hygieneartikler (alt i fra såpe, solkrem, hudpleie, våtservietter til bind og tamponger) ettersom dette ikke alltid er like lett å få tak i. Ta gjerne med noe ekstra som gave hvis dere skal bo hos en familie. Jeg hadde med meg både tannkrem og tannbørster som jeg ga til de ulike familiene jeg bodde hos.
  • Husk å vaksinere deg!
  • Lag deg et lite førstehjelpsskrin. Cuba har faktisk et av verdens beste helsesystem, men det er ikke alltid like lett å få tak i alt.
  • VISA-kortet er det eneste som fungerer i minibankene. Ta også med Euro for å veksle inn.
  • Frisk opp spansken din eller ta med deg en liten ordbok. Jeg opplevde egentlig ikke noe problem med å snakke engelsk, men i noen tilfeller kan det være praktisk å kunne noen spanske ord.
  • På Cuba må du ha turistvisum. Dette får du fikset gjennom ambassaden i Oslo.
  • Ha med bevis på reiseforsikring.
  • Cuba er et relativt trygt reisemål sammenlignet med andre land i Latin-Amerika. Likevel er det viktig å ta forholdsregler når man er på reisefot.
  • Ikke drikk eller puss tennene i springvann!

Cuba er et unikt reisemål som bør oppleves!

Jeg fikk hjelp til å booke overnatting, airport-transfer, Viazul-bussene og de ulike utfluktene gjennom Svane Reiser. Jeg ble fulgt opp før reisen med mange gode tips, under reisen av en reiseleder i Havana og etter reisen min for eventuelle tilbakemeldinger. Hadde jeg hatt mer tid ville jeg tilbrakt de siste dagene på feriestedet Varadero.

One thought on “Unike Trinidad – Cuba

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *